Levend Dood door Jolanda Damsma

Ik ben een moeder, dochter, vriendin, zus, werkneemster en ik was ooit een partner. Al deze en overige rollen vragen een inspanning. Ik hield zoveel ballen in de lucht totdat ik op een dag ineens niet meer kon vangen. Vol verwarring liet ik alle ballen tegelijkertijd vallen. Ik viel uit door een burn-out.

Een voor mijn onmogelijk zware periode waar ik totaal verslagen was en zelfs in paniek.
Wat nu?
Hoe nu verder?
Ik hield een dagboek bij omdat schrijven me beter afging dat praten.
Ik voelde me zo alleen in mijn wereld. Was er dan niemand die mij begreep? Echt begreep? Want heel eerlijk, ik begreep zelf niet wat me overkwam.

Waarom dit boek?

Dit boek is er maar om één reden, en dat is om anderen te helpen. Ik voelde me zo alleen in die periode en dat gun ik niemand. Toen ik weer langzaam meedraaide in de maatschappij las ik mijn logboek nog eens na. Een extreem gevoel in mijn lijf vertelde mij dat ik daar wat mee moest doen! Ik wilde een boek schrijven die het gevoel en het gevecht beschreef zonder dat ik het oppoetste voor publicatie. Gewoon de rauwe waarheid. Mijn waarheid.

Waarom duurde het zolang voordat ik het uitgaf?

Levend Dood is een kwetsbaar boek. Ik ga met de billen bloot en er is geen weg meer terug. Ik doe dit omdat ik mijn pure strijd wil delen. Ik hoop daarmee dat mensen herkenning vinden en vertrouwen krijgen dat het écht weer goed komt. Aan de andere kant hoop ik dat hulpverleners, vrienden en partners meer inzicht krijgen over de strijd die gaande is bij iemand met een burn-out. Maar dit boek is geen standaard boek en het vergt moed om het uit te geven. Ik moest eerst nog leren hoe ik elke vorm van kritiek van me af kon laten glijden. Want bij het uitgeven van dit boek is de kans op kritiek aanwezig.

De uitdagingen van dit boek

Behalve dat ik mezelf in dit boek heel bloot geef, kent het nog drie uitdagingen.

  1. Dit boek is geschreven in spreektaal. Menig redacteur zal dit boek tenenkrommend lezen. Toch koos ik voor spreektaal omdat je spreektaal makkelijker kunt lezen. Als je te maken hebt met overbelasting is lezen moeilijk. Ik wil dat mijn boodschap aankomt en ik ben niet uit op een prijs als beste schrijver ;).
  2. De volgende uitdagingen zijn de brede marges, witregels en tussenkoppen. Ook niet echt gangbaar in een boek. Maar wederom heb ik hier bewust voor gekozen. Ik wil het de lezer makkelijk maken. Je kunt gemakkelijk door het boek bladeren en de stukken lezen die jou iets brengen. De vele witregels geven rust in de tekst. En dat leest prettiger.
  3. De laatste uitdaging zit hem in de adviezen die ik geef. Ik ben geen psycholoog of andere hulpverlener maar een ervaringsdeskundige. Wat voor mij werkt, hoeft nog niet te werken voor jou. Maar ik heb goede hoop dat je er wat aan hebt.

Dankbaar

Ik ben na mijn verlies opnieuw begonnen. Ik had het gevoel dat ik alles was verloren maar uiteindelijk heb ik juist veel gewonnen. Ik weet wie mijn vrienden zijn en ik ben daar dankbaar voor. Ik heb weer kracht gekregen om mijn eigen pad te bewandelen en daardoor heb ik nu mijn eigen bedrijf. Ook dat is zeker iets om dankbaar voor te zijn. Maar ik ben vooral dankbaar dat ik mezelf beter heb leren kennen. En al zeg ik het zelf, ik ben best leuk 😉 Ook al zal, zeker na het lezen van dit boek, daar niet iedereen het mee eens zijn.

Ik wil hier ook graag Martin  van uitgeverij Versluijsen uitgeverij bedanken voor zijn begeleiding bij het uitbrengen van mijn boek Levend Dood. Hij heeft het maar mooi met mij aangedurfd.

 

Boek nu kopen